CMC

De Stichting Centre for Motivation and Change (CMC) werd in 1997 opgericht als non-profit organisatie.

Naast het verzorgen van bijscholing voor zorg-professionals in het buitenland (onder andere Russische Federatie, Roemenië, Polen, Griekenland, Bulgarije, Estland, Islamitische Republiek Iran, Qatar, Verenigde Arabische Emiraten, Saudi Arabië, Egypte, Maleisië, Zuid Korea, Nieuw Zeeland, Zuid Afrika, Mauritius, USA), ondersteunt CMC de opleiding van locale/regionale MI trainers in Europa (Nederland, Frankrijk, Griekenland, Italië, België, Bulgarije, Roemenië, Oostenrijk). Rik is tevens regelmatig (co- of Lead) trainer in door MINT Inc. georganiseerde internationale trainingen voor nieuwe trainers in MI (Training for New Trainers, TNT)

In Nederland verzorgt CMC de bijscholing van zorg-professionals in de eerste, tweede en derde lijn van de (geestelijke) gezondheidszorg, verslavingszorg, psychiatrie, maatschappelijk en sociaal-cultureel werk, maatschappelijke dienstverlening en bedrijfsleven middels een breed pakket van lezingen, workshops en opleidingstrajecten. Kijk hiervoor onder de tab Workshops.

CMC maakt gebruik van ervaren nationale en internationale MI trainers, die actief lid zijn van MINT Inc., ruime ervaring hebben in diverse werkvelden en met een breed scala van (na-)scholing hun sporen hebben verdiend.

Daarnaast maakt CMC bij gelegenheid gebruik van gespecialiseerde trainingsacteurs. Zij zijn allen getraind in Motivational Interviewing en hebben inmiddels jarenlange ervaring (nationaal en internationaal) in het bijdragen aan nascholingen en aan het maken van educatief materiaal.

Tenslotte beschikt CMC over eigen professioneel audio- en video opname materiaal. Voor kleinere producties (e-learning en ander educatief materiaal) is dit ruimschoots voldoende. Voor grote producties – congressen, (inter-)nationale projecten met meerdere sets, etc – werken we samen met grotere AV teams en productiebedrijven.

Rik Bes

In 1997 richtte Rik samen met Prof. Stephen Rollnick de stichting Centre for Motivation and Change op. Sindsdien verzorgde hij vele duizenden korte en meerdaagse workshops voor een breed scala aan organisaties in binnen- en buitenland. Hij is organisator van projecten, international senior-trainer/coach/adviseur en general account manager van CMC.

Rik heeft Motivational Interviewing toegepast sinds het begin van de 90-er jaren binnen de HIV/Aids counseling en preventie, verslaving en leefstijlproblematiek, kansspelproblematiek en in de gezondheidszorg.

In 1995 volgde Rik de Training for New Trainers opleiding bij Prof. Bill Miller en Prof. Stephen Rollnick. Sindsdien is hij een actief lid van het internationale Motivational Interviewing Network of Trainers (MINT Inc.), geeft hij trainingen, workshops en lezingen in binnen– en buitenland en ondersteunt hij onderzoeksprojecten en materiaal ontwikkeling op het gebied van Motivational Interviewing.

Rik traint nieuwe MI trainers namens het MINT Inc. netwerk (Italië 2004, Oostenrijk 2005, 2008, Zuid Afrika 2006, Verenigde Staten 2010, Polen 2013, in 2015 in Roemenië, Oostenrijk en Duitsland, in 2019 in Estland, in 2022 in Oostenrijk en in 2023 in Denemarken). Zie ook zijn profiel op de website van MINT Inc. 

Opleidingsachtergrond en certificering

Rik studeerde aan de “Karthuizer” Academy (University for Applied Sciences; Social Work) en aan de Universiteit van Amsterdam (Faculty of Law). Sinds 2014 mag hij de internationale titel “MINT Certified MI Trainer” gebruiken.

Rik was actief bestuurslid (2001 – 2008) van het Motivational Interviewing Network of Trainers MINT Inc. en bestuursadviseur (Director Emeritus) van 2008 – 2015. Tevens was hij lid van de stuurgroep en het scientific committee van ICMI (International Conference on Motivational Interviewing, 2006 – 2016). Daarnaast was hij short-term expert voor UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime) voor verschillende missies naar Iran, Mauritius en de Russische Federatie. 

Rik is geboren in 1957 en woont in Alkmaar, samen met zijn vrouw Angelika en kat Lulu.